Asijský deníček: HOSPODYŇKY V ŠANGHAJI



ČechoSlovačky, mé milé kolegyně, v Šanghaji nezahálí - vaří vlastní šunku, živí kvásek a pečou chleba, připravují obdoby listového těsta na štrúdly, různými metodami chystají vlastní bílé i ochucené jogurty a nebo také pěstují speciální tibetskou houbu, která vyrábí kefír. To jsou činnosti, které by mě (a asi ani je) v Čechách fakt vůbec nepřišly na mysl.

Asijský deníček: HOSPODYŇKY V ŠANGHAJI

 

Tak třeba ta květák připomínající houba za dvacet a čtyři hodiny vyrobí z mléka lahodný kvašený nápoj. Super zdravého probiotika je každé ráno čerstvě připravený jeden litr. K naší velké radosti po čtrnácti dnech producentka zjistila, že neustále konzumovat takové množství kefíru nelze, takže nás požádala o pomoc. O odběratele opravdu nouzi nemá, protože s krabicí kefíru nám dodala i skvělý recept na táč …

… musím se s Vámi podělit … pokud ještě neznáte, určitě si “zapíšete tento naprostý luxus mezi své poklady”! … cituji jednu z nás :-)


Potřebujete:

3/4 sklenky oleje (150 g)
0,5 l kefíru
250 g hladké mouky
4 lžíce holandského kakaa
1 vejce     
5 lžic medu
200 g cukru moučka (mně stačí stovka)
2 lžičky jedlé sody (jeden sáček)

V jedné misce smícháme všechny tekuté ingredience, ve druhé všechny suché a ty za stálého pomalého šlehání vsypáváme do tekuté hmoty. 
Těsto vlijeme do vymazaného a vysypaného pekáče. 
Peču na 180 °C cca 35 minut.

Hotovou vláčnou kefírovou buchtu prokrojíme uprostřed, potřeme pikantní marmeládou - tady je dostupná třeba brusinková z Ikey :-) a ozdobíme shora …
 

Můžeme polít čokoládou a mít hotovo nebo povrch potřít … A tady bych na vás měla prosbu: Potřebuji ještě vytunit krém. Máte nějaký osvědčený tip? Tvarohový, máslový, pudinkový? Budu ráda za doporučení :-)



Autor: Martina Vlasáková
Odkaz: