Asijský deníček: KULINÁŘSKÉ OKÉNKO



A je tu další kulinářské okénko tentokrát pro milovníky sladko-kyselého. Recept je jednoduchý a jeho příprava super-rychlá …

Asijský deníček: KULINÁŘSKÉ OKÉNKO


Co je třeba?

  • Kuřecí maso
  • Kukuřičný škrob
  • Rýžové víno
  • Sůl, pepř
  • Chilli papričky
  • Kečup
  • Cukr
  • Bílý vinný ocet (nebo jablečný se skořicí)
  • Sójová omáčka tmavá

Postup:

  • Kuřecí prsa nebo stehenní řízky nebo jejich kombinaci (500g) nakrájet na malé kousky - plátky.
  • Důkladně promíchat s kukuřičným škrobem (2 lžice) a rýžovým vínem (2 lžice), osolit, opepřit.
  • Na pánvi wok rozpálit olej, vložit 2-3 sušené chilli papričky. Rychle orestovat maso a vše vyndat.
  • Do oleje postupně přidat kečup (8 lžic), cukr (2 lžice) a vinný ocet (1 lžička). Zamíchat a prudce restovat. 
  • Poté vložit maso, zase zamíchat a přidat tmavou sojovou omáčku (1 lžice).

Já do všeho dávám navíc mandle a ozdobím něčím zeleným, třeba jarní cibulkou …

Tak hurá na to a nezapomeňte mi pak napsat, o co jste návod ještě vylepšili! Třeba přidat stroužek česneku? Ráda se nechám inspirovat :-)


A co k tomu kromě rýže? …

Křupavá zelenina WOK

  • 100g Lotosový kořen 
  • 100g Brokolice
  •   50g Zelené fazolky
  •   50g Mrkev
  • Dle chuti sušené černé houby - namočit
 
  • Česnek
  • Cukr, sůl, bílý vinný ocet
  • Olej

Zeleniny nakrájet a dát do vařící vody s lžicí oleje.
Když se začne voda znovu vařit, přendat do wok, kde se už na oleji restuje 5 stroužků česneku. Přidat cukr, sůl a restovat. 
Na závěr kápnout vinného octa.


 … nebo

Květák 

  • Olej
  • 10g Sušené chilli papričky
  •   5g Sečuánský pepř mletý
  • 15g Česnek
  • 15g Zázvor
  • Na malé kousky květák půl hodiny ponořený ve vodě
  • Jarní cibulka
  • Sůl, sójovka, cukr.

Vše postupně přesunout na wok pánev a restovat do změknutí květáku.



Autor: Martina Vlasáková
Odkaz: